Cara Buat Menubar Blogspot | Updated | Neo In Blog

Neo In Blog blogging | tips | tutorial | idea | info | motivasi |

08 January 2011

Home » » Cara Buat Menubar Blogspot | Updated

Cara Buat Menubar Blogspot | Updated

Tutorial Buat Menubar Blogspot ini adalah kesinambungan dari entri lama iaitu Cara Mudah Buat Unik Horizontal Tab Menu Bar Untuk The Blogger Template Designer ( Blogger In Draft ) dan Cara Paling Mudah Buat Horizontal Tab Menu Bar Untuk The Blogger Template Designer.

Entri ini aku buat kerana banyak sekali pertanyaan mengenai tajuk ini yang ditanya di Ruang Pertanyaan , di Contact Form , Yahoo messenger dan juga mesej di Facebook.

Kali ini aku akan cuba terangkan dengan sejelas-jelasnya cara untuk membuat menubar blogspot seperti yang selalu ditanya seperti soalan2 di bawah.

Cara Buat Menubar Blogspot | Updated
Cara Buat Menubar Blogspot | Updated
Note: Sila rujuk dahulu entri terdahulu sekiranya anda masih newbie atau masih baru belajar langkah2 untuk menghias dan menyusun layout blog.

Ramai yang bertanya cara untuk membuat menubar seperti ‘tutorial’ ‘butik saya’ ‘kedai saya’ atau ‘bla bla bla’ .Apa yang aku faham,korang mesti nak tajuk seperti ‘butik’ itu hanya memaparkan post yang berkenaan dengan butik sahaja.

Untuk membuat menubar seperti itu sila ikuti langkah2 dibawah.Untuk memudahkan korang memahami tutorial ini,aku akan sertakan sekali gambar yang berkaitan.


Langkah 1
Langkah 2
  • Sekiranya anda ingin membuat tab seperti ‘blablabla’ pastikan setiap entri yang berkenaan dengan tajuk menubar itu di kategorikan atau dilabelskan dalam kategori atau labels ‘blablabla’.Apa yang aku maksudkan dengan Kategori atau Labels sila rujuk gambar 1a.
Cara Buat Menubar Blogspot | Updated Gambar 1a
Langkah 3
  • Show atau paparkan kategori/labels anda pada blog.
  • Untuk paparkan kategori/labels pada blog – Pergi pada Dashboard>>klik pada Design>>klik pada Page Elements>>klik pada Add a Gadget>>klik pada labels (rujuk gambar di bawah)
Cara Buat Menubar Blogspot | Updated Langkah 4
  • Salin atau copy kod di bawah.
<ul id='menubar'>
<li><a href='masukkan URL blog korang kat sini'>Home</a></li>
<li><a href='masukkan link 1'>nama link 1</a></li>
<li><a href='masukkan link 2'>nama link 2</a></li>
<li><a href='masukkan link 3'>nama link 3</a></li>
<li><a href='masukkan link 4'>nama link 4</a></li>
</ul>
note: Untuk cara memasang kod di atas,sila rujuk pada link yang telah aku berikan pada awal entri ini [Rujuk langkah 1]


Langkah 5
  • Masukkan link atau URL menubar yang diinginkan pada ‘masukkan link 1’ dan seterusnya.Masukkan tajuk menubar pada ‘nama link 1’ dan seterusnya.
  • Sebagai contoh..Sekiranya tajuk menubar korang ialah ‘blablabla’,pastikan setiap entri yang korang ingin masukkan dibawah tajuk ‘blablabla’ itu di labels/dikategorikan dengan ‘blablabla’ juga.Untuk contoh,di akhir entri ini nanti aku akan labels kan entri ini dengan labels ‘blablabla’
Langkah 6
  • Dapatkan URL labels ‘blablabla’ tadi.

Cara dapatkan URL labels untuk menubar

  • Klik pada labels/kategori yang telah korang paparkan pada langkah 3 tadi dan copy URL nya.Rujuk gambar di bawah.
blabla klik pada labels ‘blablabla’ bla2 copy URL labels tersebut
Langkah 7
  • Setelah di copy URL labels yang berkenaan,masukkan URL tersebut pada kod menubar anda. [rujuk langkah 5]
  • Untuk contoh,aku akan buat satu menubar sementara bertajuk ‘blablabla’ pada blog ini,dan korang akan lihat semua post yang ada disertakan dengan labels ‘blablabla’ akan berada di dalam menubar ‘blablabla’
note: Menubar bertajuk ‘blablabla’ ni aku buat untuk contoh je.Aku akan delete semula menubar bertajuk ‘blablabla’ pada blog ini dalam masa 3hari.Harap maklum.


Ok done.Aku dah pening.Haha

Aku harap pada pembaca yang inginkan tutorial ini dapat memahami apa yang aku cuba terangkan di atas.Aku harap korang berjaya membuatnya.

Maaf kalau tutorial ni agak kelam kabut sikit,pasal aku ambil masa 3 hari nak siapkan tutorial ni.Otak serabut ..busy sikit lately ni,banyak keje.Hehe.

Apa-apa pun,selamat mencuba lah yer. :)
Happy blogging all!

like tak?

Sekiranya korang rasa artikel ini berguna,Sudi2 kan lah share dengan kawan-kawan yang lain. :-)

25 comments:

nub said...[Reply to comment]

nicee!!!

ujee said...[Reply to comment]

as-salam..langkah 4 tu nak copy kat mana?
copy kat 'edit HTML' ke?
maaf saya x tau le...
kalo dah reply pls tinggal pesanan kat shoutbox
tq

*menubar ni le plg susah aku nak blaja...

neo.. said...[Reply to comment]

@ujee

Copy kod yang diberikan pada langkah 4 dan paste kan kedalam ruangan content pada HTML/Javascript.

pengobatan herbal said...[Reply to comment]

Thanks gan, boleh juga saya coba

normaidayu zainal said...[Reply to comment]

mcam mane kalau dah buat header..contohnnye "home" kan..nk wat bnyak2 entry dlm tu?

www.hantaranqaseh.blogspot.com said...[Reply to comment]

tq tuan...mencari tutorial ni for a long time!very helpful tqvm!

nikman said...[Reply to comment]

salam bro...timakasih...banyak info yg berguna
tapi aku masih lagi binggung mcm mana nak buat page
tu...tak berapa faham....

Carmen said...[Reply to comment]

nice blog.. Keep it up!

Bung Deb's said...[Reply to comment]

blog yang bagus, infonya juga good

FATIN NAZIRAH ASNAN said...[Reply to comment]
This comment has been removed by the author.
hanin said...[Reply to comment]

saya ni masih merangkak buta blog. menu bar tu saya dah buat, tapi macamana nak adjust width setiap kotak tu ye, harap en. neo boleh bantu ... blog saya http://hanivreativecraft.blogspot.com. tq

hanin said...[Reply to comment]

ops.. bukan buta blog ... hehe BUAT BLOG

Misz Ted said...[Reply to comment]

as salam,
still tak paham langkah 4 tu nak letak kat mana.
plssss tolong. :)))

Info penyakit said...[Reply to comment]

Saya coba mas, mksh tutorialnya...

Si cantik Lisa said...[Reply to comment]

thanks brow....cocok ilmunya baut pemula.....

Anonymous said...[Reply to comment]

Excellent website. Plenty of useful information here.
I'm sending it to some pals ans also sharing in delicious. And certainly, thanks on your effort!
Here is my weblog :: online gaming

Daniel Benny Simanjuntak said...[Reply to comment]

Nice tutorial! Akan saya coba langsung nih.. :D

Anonymous said...[Reply to comment]

It's fantastic that you are getting ideas from this article as well as from our dialogue made here.

My web page; Password Unlocker

Anonymous said...[Reply to comment]

Hi, I log on to your blog on a regular basis.
Your story-telling style is witty, keep it up!

Also visit my weblog: hack twitter account

Anonymous said...[Reply to comment]

I every time emailed this blog post page to all my friends,
for the reason that if like to read it afterward my friends will
too.

my homepage; castle ville

Anonymous said...[Reply to comment]

Everyone loves what you guys are usually up too.
This type of clever work and exposure! Keep up the wonderful works guys I've added you guys to blogroll.

Have a look at my web site; book of ra kostenlos app

Anonymous said...[Reply to comment]

Hey would you mind letting me know which webhost you're using? I've
loaded your blog in 3 different web browsers and I must say this blog loads a lot
faster then most. Can you recommend a good
internet hosting provider at a reasonable price? Many thanks, I appreciate
it!

my web page: homepage

Anonymous said...[Reply to comment]

This design is incredible! You obviously know how to keep a reader amused.
Between your wit and your videos, I was almost moved to start my
own blog (well, almost...HaHa!) Excellent job. I really enjoyed what you had to say, and
more than that, how you presented it. Too cool!

Also visit my blog: novoline automaten tipps

Anonymous said...[Reply to comment]

For the reason that the admin of this website is working, no
question very soon it will be well-known, due to its feature contents.


Feel free to surf to my homepage ... book of ra online spielen kostenlos ohne anmeldung ohne download

Anonymous said...[Reply to comment]

This program is intended to recover lost passwords for RAR/WinRAR archives of versions 2.
xx and 3.xx. http://www.passwordrecoveryforrar.tk The free professional solution for
recovering lost passwords to RAR and WinRAR archives.

I every time spent my half an hour to read this website's content all the time along with a cup of coffee.

Post a Comment

Harap maaf.Semua komen2 yang ditulis sebelum 18 Jun 2010 telah tiada lagi.Ini adalah disebabkan penukaran sistem komen dari intencedebate kepada default sistem.Segala kesulitan amat dikesali.

Note: Untuk pertanyaan off topic atau tidak berkaitan dengan entri ini sila tanya di sini Ruang Pertanyaan

back to top